Klik hier voor organisatie van het onderwijssysteem in Indonesie
Bij de start van het afvalprogramma is gekeken naar het curiculum van het onderwijssysteem in Indonesië. IWP heeft daar vooral werk van gemaakt. Milieu-educatie en voorlichting over het afvalprobleem maakt geen onderdeel uit van het nationale curiculum. Aanvullend, buitenschools onderwijs en voorlichting is daarom een belangrijk onderdeel van het programma. Het ministerie van onderwijs heeft NGO’s geadviseerd om per school afspraken te maken over hoe de 10% tijd in te vullen die iedere school beschikbaar heeft voor een locale invulling (kearifan lokal). Dat doen we.

Op Saparua maken we afspraken met de kepala UPTD Pendidikan. Dat is het hoofd van het verbindingskantoor van het regionale departement van onderwijs In Masohi. Hij is eindverantwoordelijk voor alle scholen op het eiland. Met hem is afgesproken om op termijn alle scholen te voorzien van milieu-educatie, in samenwerking met het locale team van Happy Green Islands. In samenwerking met de UPTD is het gelukt om alle schoolhoofden en vele onderwijzers te bereiken met presentaties over het afvalprobleem. Bereidheid om medewerking te geven is groot.

Het milieu-educatie pakket van Happy Green islands bestaat uit een lesboek, liedjes, spelletjes, films en het milieuspel van LIPI. Alle onderdelen zijn goed afgestemd met het hoofd van de SMP1 in kota Saparua, een warm voorstander van dit programma.
De inhoudelijke basis is gelegd door tante Ada Lilipaly-de Voogt en vrienden, waarvoor veel dank.
De kick-off is in 2019 gedaan door oom Eli Kissya, de kepala kewang van Haruku. Alle scholen van Negeri Ihamahu zijn toen bezocht. Daar zijn de kinderen bezig het terrein schoon te houden, organisch afval te composteren en leren ze over tuinbouw, natuur en de noodzaak het gebruik van plastic terug te brengen waar mogelijk. “Nee, niet in zee, nee, niet verbranden”, is de eenduidige boodschap daar.

Als een onderwerp niet in het curriculum voorkomt is er ook geen lesmateriaal voor te vinden. Happy Green World maakt mooi educatief materiaal dat ism IWP is vertaald naar de Indonesische situatie en taal. In 2015 zijn ruim 1000 van die boekjes gedrukt in Ambon en verspreid. De kosten zijn hoog maar wel erg doeltreffend. In de afgelopen 5 jaar is gelukkig veel materiaal beschikbaar gekomen via het internet. Dat geldt ook voor de boekjes van Happy Green World.
1. Leerboek (Bahasa Indonesia)
2. Activiteitenboek (Bahasa Indonesia)
3. Spel (Bahasa Indonesia)
4. Andere talen.

Stevi Titaley is docent aan de technische faculteit van de Pattimura universiteit in Ambon (UnPatti). Samen met collega’s en studenten werkt hij aan de bouw van mobile recycling machines met educatief karakter, verzorgt workshops ‘composteren’, en deed onderzoek naar de aard en omvang van het afvalprobleem op Saparua. De Walang Inovasi is bedoeld als een werkplaats en centrum voor innovatie, ook voor studenten van de unpatti.