Onderzoeksresultaten

2016. GPM Klasis pp Lease zorgde voor de contacten met Stevi Titaley. Stevi is docent aan de technische faculteit van universiteit Pattimura op Ambon (UnPatti). Met studenten van die faculteit werd onderzoek gedaan naar de aard en omvang van het afvalprobleem op Saparua. Die gegevens zijn nodig om een passende oplossing te ontwerpen. Lees hier de presentatie van dat onderzoek.

In 2017 besloot Gijsbert Tweehuysen, initiator van Waste Free Waters, een maand lang naar de Molukken te komen om ons te ondersteunen.

Als net gepensioneerde en professionele afval warrior in hart en nieren, vroegen we hem de situatie in Saparua te komen bekijken en ons te adviseren over een afvalsysteem dat past bij de schaal van kleine eilanden als Saparua.

Gijsbert kreeg alle hoeken van het eiland en Ambon te zien en gaf gastles aan de Pattimura universiteit. Lees hier zijn rapport van zijn bevindingen en adviezen. 

2018. Clear Rivers in Rotterdam faciliteerde Ide Opdam en Menno van Driel om hun afstudeeropdracht op Saparua te doen. Ze studeerden waterbouwkunde. Ide deed onderzoek naar de sociaal maatschappelijke impact van het overstromingen t.g.v. afval op Saparua. Lees zijn thesis. Menno deed onderzoek  naar oorzaken van wateroverlast door het afval. Lees zijn thesis.

Ook in 2018 besteedde Nila Patty (alias NonaNoPlastic) 3 maanden aan haar onderzoek naar het afvalprobleem. Nila deed dat vanuit Siri Sori islam, het geboortedorp van haar vader. Ze studeerde medische biologie aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Nila leeft al jaren ‘zero waste’ en is een van de voorvechters en influencers in Indonesia. Lees hier haar thesis.

Saxion university for applied science in Deventer biedt studenten de kans op internationale orientaties. Dat levert studies op waar we op kleine eilanden mee verder kunnen. Klik hierboven voor rapporten tot 2020.

2021 : 

1. Welke afvalprojecten zijn er nu actief in de Molukken?

2. Bescherming koraalriffen door inzetten van kunst.